ArcusTV

Student aan het woord

Meer rust en zelfstandigheid in het volwassenenonderwijs

Yannick Hoebers en Suley Cruz zijn allebei nog geen achttien. Bij uitzondering konden ze toch al terecht in het voortgezet volwassenenonderwijs (Vavo) van Arcus. “Anders had ik deze opleiding niet kunnen doen”, legt Yannick uit. Vorig jaar behaalde hij zijn vmbo-Kader-diploma. In de gekozen richting – de techniek – wilde hij niet verder. Daarom volgt hij nu een vmbo-tl-opleiding met een totaal ander vakkenpakket. “Ik heb gekozen voor de vakken die me echt boeien.”

Mooie scores

Hierna wil Yannick ook zijn havo-diploma nog behalen bij het Vavo. Heel toevallig met hetzelfde doel als Suley: psycholoog worden. Suley zit al op de havo. Ze is op het Vavo gestart met het voorexamenjaar (4 havo). Op datzelfde niveau volgde ze ook een middelbare schoolopleiding in Colombia, waar ze vandaan komt. Suley is pas sinds 2013 in Nederland. Ze zat één jaar in een internationale schakelklas en besloot het toen op de havo te proberen. “Vanwege de taal is het nog een beetje moeilijk, maar behalve voor aardrijkskunde zijn mijn toetsscores goed”, vertelt ze blij.  

Betere leraren

In Colombia kon Suley geen vakkenpakket kiezen. “Op de havo heb ik een pakket met filosofie, maatschappijleer, geschiedenis, aardrijkskunde, Nederlands, Engels en rekenen. Vooral filosofie vind ik zó interessant. Ik ben ook bij een gewone middelbare school gaan kijken, maar heb gekozen voor het Vavo omdat het hier rustiger is en je veel zelfstandiger bent. Een groot verschil met Colombia zijn ook de leraren. Hier zijn ze allemaal heel goed en aardig!”

Naar de havo

“De leerlingen hier zijn serieus en een stuk gemotiveerder”, vindt Yannick. “Daardoor ben ik meer op mijn gemak en gaat het allemaal gemakkelijker. Je volgt je lessen en krijgt precies te horen wat je thuis nog moet leren. Als je dat steeds doet, haal je het examen. Over dik een half jaar zit ik ook op de havo.”